Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Kašmiru ubijena tri indijska vojnika i dva pobunjenika


Ilustrativna fotografija

Najmanje tri indijska vojnika i dva pobunjenika ubijena su u indijskom delu Kašmira, nakon što su pobunjenici napali vojnu bazu nedaleko od linije razgraničenja koja ovu državu deli na indijski i pakistanski deo, saopštili su zvaničnici.

Pobunjenici su koristili puške i granate u napadu na vojnike u Pangzamu, saopštio je portparol vojske Radžeš Kalia.

On je rekao da su u razmeni vatre ispred ulaza u bazu, ubijena tri vojnika, od kojih jedan oficir i dva pobunjenika, dok je jedan pobegao.

Nijedna od pobunjeničkih grupa koje se bore protiv indijske vlasti od 1989. godine nije se oglasila po ovom pitanju.

I Indija i Pakistan upravljaju delovima Kašmira, ali obe zemlje tvrde da bi teritorija trebalo da im pripadne u celosti. Većina stanovništva indijskog dela priželjkuje nezavisnost ili pripajanje Pakistanu.

Indijska vojska poslednjih godina uspešno kontroliše pobunjeničke grupe, ali protivljenje vladavini Indije i dalje je duboko ukorenjeno, mada se sada ispoljava na uličnim protestima.

Danas je vlada Indije naredila provajderima internet usluga u Kašmiru da odmah, na mesec dana blokira, Fejsbuk, Tviter i još 20 drugih socijalnih medija, nakon što su na videlo izašli snimci i fotografije zlostavljanja stanovništva od strane snaga bezbednosti koji su doveli do poslednjeg talasa demonstracija.

Vlada je saopštila da su restrikcije uvedene u "interesu održavanja javnog reda". Ali kritičari smatraju da to predstavlja udarac na slobodu govora i kršenje ustava.

XS
SM
MD
LG