Dostupni linkovi

Umro Jonathan Demme reditelj filmova 'Kad jaganjci utihnu' i 'Filadelfija'


Jonathan Demme reditelj kultnih filmova „Kad jaganjci utihnu“, i "Filadelfija" kao i briljantnih dokumetaraca o slavnim muzičarima umro je u 73. godini, od raka, saopštila je njegova agentica za odnose sa javnošću.

Annalee Paulo je rekla da je umro u Njujorku u srijedu ujutro od komplikacija uzrokovanih kancerom.

"Jonathan je preminuo jutros u svom stanu na Menhetnu, okružen suprugom Joanne Howard i troje djece", navla je Paulo u saopštenju.

Godine 1991. Demme je osvojio Oscara za režiju filma kultnog filma "Kad jaganjci utihnu". Film je dobio Oscare u svih pet glavnih kategorija (najbolji film, reditelj, scenario, glavni glumac i glavna glumica).

Nakon toga je režirao još jednog oskarovca, film "Filadelfija", za kojeg je Tom Hanks dobio Oscara kao najbolji glavni glumac.Film nosi pečat kao prekretnica u odnosu javnosti prema oboljilam od AIDS/HIV-a.

Jedan od njegovih čestih rediteljskih motiva je dopuštanje junacima da gledaju direktno u kameru.

Poslednji Demmeov film bio je „Ricki and the Flash“ iz 2015. sa Meryl Streep u ulozi ostarele rokerkom koja se mora vratiti u rodnu Indijanu zbog porodične krize.

Barry Jenkins, koji je režirao ovogodišnjeg dobitnika Oscara film "Moonlight" na Twitteru je napisao "Moj čovjek Demme je bio najljubazniji i najvelikodušniji. VELIKA duša".

Njegova publicistkinja Paulo je saoštila da će sahrana biti obavljena u privatnom krugu, a sve koji žele da upute cvijeće, porodica je zamolila da pošalju donacije za grupu "Amerikanci za imigrantsku pravdu".

XS
SM
MD
LG