Dostupni linkovi

Srbija: Usvojen Zakon o bimedicinskoj potpomognutoj oplodnji


Skupština Srbije
Skupština Srbije

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, koji podrazumijeva osnivanje banke reproduktivnih ćelija i tkiva, u kojoj će se čuvati i embrioni.

Primjenom ovog zakona omogućiće bračnim i vanbračnim partnerima, ženama bez partnera ili pojedincima da čuvaju svoje reproduktivne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju, koja će biti dostupnija onima koji žele potomstvo, a koja će pomoći i u borbi za demografski oporavak zemlje.

Supružnici ili vanbračni partneri imaju mogućnost darovanja embriona koji su nastali u postupku vantjelesne oplodnje, a od kojih su odustali, uz obavezno sprovođenje procedure, koja podrazumijeva i pravno i psiho-socijalno savjetovanje.

Darivanje reproduktivnih ćelija ili embriona je dobrovoljno, a neće se naplaćivati parovima koji ih budu koristili za dobijanje potomstva.

Pravo na čuvanje reproduktivnih ćelija, odnosno tkiva imaće i maloljetnici za koje postoji opasnost da će trajno ostati neplodni zbog medicinskih razloga. Zakon utvrđuje i pravila rada i državnih i privatnih klinika, banaka darovanih reproduktivnih ćelija i embriona, uprave za biomedicine i inspekcijske službe.

Definisani su i postupci dobijanja, obrade, ispitivanja i raspodjele reproduktivnih ćelija, njihovog produženog čuvanja, pravila njihovog uvoza i izvoza, mjere nadzora i inspekcije u centrima koji se bave potpomognutom oplodnjom.

Zamrzavanjem embriona parovi će imati mogućnost da čuvaju embrione iz prethodnih pokušaja vantelesne oplodnje i da iz iskoriste u narednom postupku. Novim zakonom i dalje je zabranjeno surogat materinstvo, prije svega zbog mogućnosti zloupotrebe.

XS
SM
MD
LG