Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Borci odblokirali granične prelaze Gorica i Bijača


Protesti branitelja graničnom prijelazu Bijača

Kako je saopćila Granična policija BiH, granični prelazi Gorica i Bijača odblokirani su i preko njih je moguć izlaz i ulaz u Bosnu i Hercegovinu.

"Odblokiran je saobraćaj na putnom pravcu prema MGP Gorica čime je omogućen prelazak preko prijelaza. Još uvijek je blokiran saobraćaj na putnoj komunikacii prema MGP Bijača zbog protesta članova Udruge Zaboravljeni branitelji", stoji u saopćenju Granične policije BiH.

Desetak minuta kasnije odblokiran je i Granični prelaz Bijača.
Informaciju o otvorenju graničnih prelaza potvrdio je i Bosanskohercegovački auto-moto klub.

Odblokiranje su inicirali pripradnici policije MUP-a HNK i ZHK te iako nije bilo okršaja sa borcima njih nekoliko je privedeno zbog naguravanja.

Podsjećamo, članovi Udruge zaboravljeni branitelji ZHK nešto iza 11 sati su blokirali granične prelaze Bijača i Gorica, a informaciju da na dnevni red nije uvrštena rezolucija o boračkim pravima nevoljko su prihvatili.

Tvrdili su sa se neće pomjeriti s graničnog prijelaza do daljnjeg.

Osnovni zahtjev branitelja iz predložene rezolucije je da ljudi koji su se tokom proteklog rata u BiH borili u odbrambenim jedinicama dobiju po 6 KM za svaki mjesec učešća na prvoj borbenoj liniji te da bude sačinjen novi registar branitelja.

XS
SM
MD
LG