Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cerar: Nastavićemo strože kontrole granice


Slovenački premijer Miro Cerar poručio je da će vlasti ove zemlje nastaviti strože kontrole na graničnim prelazima sa Hrvatskom i da će samo povremeno "sprovoditi blaže ciljane kontrole" na šta je obvezuje izmenjena šengenska uredba.

On je rekao da je cilj tih kontrola povećanje bezbednosti i sprečavanje ostalih krivičnih dela, kao što su ilegalna trgovina narkoticima i oružjem, te suzbijanje terorističkih aktivnosti.

Cerar je nazvao "ekstremističkim" tvrdnje poslanika opozicone Udružene liste /ZL/ u slovenačkom parlamentu da je njegova "politika izgradnje zidova" prema komšijama samo nastavak politike postavljanja žičanih prepreka za migrante i izbjeglice na početku izbjegličke krize 2015. godine, javlja Srna.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović upozorila je prošle sedmice evropske zvaničnike da je Slovenija primenom strožih kontrola prouzrokovala višečasovne zastoje na graničnim prelazima tokom uskršnjih praznika i pozvala Brisel da hitno omogući nesmetan protok ljudi i robe.

Ona smatra da su takvi postupci Ljubljane "u hrvatskoj javnosti stvorili utisak da se ostvaruju neodgovorne najave nekih slovenačkih političara kako se protiv Hrvatske mogu preduzeti određene mere i onemogućiti dolazak turista zbog njenog stava u vezi sa arbitražnim postupkom" u graničnom sporu dve zemlje.

Vlasti u Ljubljani negiraju njene navode.

XS
SM
MD
LG