Dostupni linkovi

Han: Potreban dijalog s demonstrantima u Srbiji


Johanes Han
Johanes Han

Evropski komesar Johanes Han je danas u Briselu izjavio da očekuje da što pre dođe do rekonstrukcije srpske vlade posle predsedničkih izbora da bi se nastavile neophodne reforme i naglasio da je nužno da vlasti uđu u dijalog s demonstrantima u Srbiji da bi se njihovo negodovanje okončalo.

Posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, Han je rekao da se od zemlje koja je kandidat za članstvo u EU, kao što je Srbija, očekuje da svi imaju pravo da demonstriraju da bi izrazili ono što ih brine.

Na pitanje novinara kako gleda na demonstracije koje se svakodnevno održavaju u Beogradu i drugim srpskim gradovima, evropski komesar za proširenje je odgovorio da smatra da je "to pravo svih".

"Kad je u pitanju zemlja kandidat za članstvo u EU, očekujemo da svako ima mogućnost da izrazi ono što ga zabrinjava i da može da negoduje i demonstrira....To se odvija na miran način i to je u redu i smatram da je dužnost vlasti u zemlji da na pravi način reaguju na to i uđu u raspravu s ljudima, jer mora postojati interes da je u pitanju zajedničko kretanje ka evropskoj perspektivi", kazao je Han.

On je istakao da se to mora poštovati što "pretpostavlja da vlasti budu u kontaktu s demonstrantima, da pokušaju da započnu raspravu i nađu rešenja".

Evropski komesar je čestitao novoizabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a na pitanje novinara šta se očekuje posle ovih izbora, naglasio je da je "ustavni okvir jasan, što je u više navrata stavio do znanja i novoizabrani predsednik, a to znači da se poštuje, a ne da se pokušava da se promeni taj ustavni okvir".

http://www.slobodnaevropa.org/a/28449035.html"Sad je važno", dodao je on, "da se izvrši rekonstrukcija vlade i mislim da su (parlamentarna) većina i politička situacija u zemlji jasne, a za nas je u političkom smislu važno da postoji stabilna situacija".

XS
SM
MD
LG