Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mustafa u Briselu traži suspenziju Sporazuma o demarkaciji


Isa Mustafa

Premijer Kosova Isa Mustafa danas putuje za Brisel kako bi pokušao da ubedi evropske zvaničnike da se Kosovu omogući vizna liberalizacija, odnosno da se uslov o ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom suspenduje na dve godine.

Kako je za RSE izjavio portparol Vlade Faton Abdulahu, ukoliko Kosovo ne uspe u tom periodu da ratifikuje Sporazum, vizni režim bi ponovo stupio na snagu.

S druge strane, predsednik Skupštine Kadri Veselji, inače koalicioni partner Mustafe, u petak je nakon telefonskog razgovora sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hojtom Brajanom Jiom kazao da je postignut dogovor da se pitanje demarkacije nađe pred Skupštinom ove nedelje.

To, međutim, zavisi od premijera Kosova koji treba da prosledi Sporazum Skupštini.

Abdulahu kaže da će se o tome znati više tek nakon povratka Mustafe iz Brisela, u četvrtak.

U međuvremenu, jedan od lidera opozicije Fatmir Ljimaj saopštio je u petak da je njegova partija, Inicijativa, sakupila dovoljan broj glasova za vanrednu sednicu o rušenju vlade.

On je kazao da će se za dve nedelje odlučiti o tome.

Mustafa je uoči odlaska za Brisel kazao da je "paradoksalno da se kaže da su svi spremni za vojsku s jedne strane, a istovremeno se organizuje i peticija za nove izbore".

On je na svom Facebook profilu rekao da izlaz iz situacije nije bežanje od odgovornosti.

"Kao premijer ne plašim se izazova i ispunjavanja obećanja, kao što smo se složili u ovoj koaliciji. Nadam se i da se Skupština i poslanici Skupštine neće predati lažnim pričama o demarkaciji, zato što će istina na kraju uvek ispliva", kazao je on.

Kosovo nije u mogućnosti da ratifikuje granicu sa Crnom Gorom zbog nedostatka glasova u Skupštini. Zbog oštrog protivljenja opozicije, ovom sporazumu se protivi i jedan deo poslanika vladajućih partija.

Opozicija smatra da Kosovo Sporazumom o demarkaciji gubi 8.000 hektara zemlje.

XS
SM
MD
LG