Dostupni linkovi

Vanredna vijest

'Protest protiv diktature' u znaku problema prosvete


Demonstranti u centru Beograda

Nove demonstracije pod nazivom “Protest protiv diktature” održane su u nedelju u Beogradu i u još nekoliko gradova Srbije. Demonstrati u Beogradu, koji su počeli da se okupljaju oko 18 sati ispred Doma Narodne skupštine, najavili su ranije da će ovaj protest biti tematski vezan sa problemima u prosveti. Učesnici prtotesta položili cveće u znak sećanja na 16 radnika Radio-televizije Srbije (RTS) koji su poginuli u NATO bombardovanju 1999. godine.

Podršku demonstrantima su u nedelju dali i predstavnici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, Forum beogradskih gimnazija i Unija sindikata prosvetnih radnika, kao i Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Studenti i profesori za bolji položaj prosvete
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00

Pre početka šetnje održani su govori na platou ispred Narodne skupštine. Profesor engleskog jezika iz Kovačice Goran Herling rekao je da će ubuduće i prosvetari biti na ulicama zajedno sa studentima i gradjanima.

Profesor Filozofskog fakulteta Đokica Jovanović rekao je da je i ranije izlazio na ulice da se bori za svoja prava i da danas na protestu vidi "grupu slobodnih ljudi koji ne podležu autoritetima i sili koja pokušava da im se nametne".

Učesnici “Protesta protiv diktature” ranije su saopštili da podržavaju zahteve prosvetnih radnika dok su sindikati prosvetnih radnika još ranije podržali proteste koji se održavaju u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i još nekoliko gradova u Srbiji.

“Učesnici ‘Protesta protiv diktature’ shvataju težak položaj prosvetnih radnika i smatraju da je savez sa prosvetnim radnicima očekivan: prosvetni radnici su jedni od prvih koji se nalaze na udaru neoliberalnih politika ove vlasti. Upravo zbog toga su zahtev za poboljšanjem položaja svih radnika i zahtev za dostupnim, javno finansiranim obrazovanjem jedni od najistaknutijih zahteva protesta”, navodi se u saopštenju.

Kao i prethodnih puta, demonstranti su u šetnji na kratko zastali ispred zgrade Javnog servisa Srbije. Ovoga puta održali su minut ćutanja za radnike RTS-a poginule u bombardovanju 1999. godine. Neki od okupljenih ostavili su cveće na ulazu u zgradu.

Demonstranti u Novom Sadu: Zajedno protiv nepravde

Petnaesti "Protest protiv diktature i sistema" u Novom Sadu, na kojem se okupilo nekoliko stotitna građana, ovog puta dobio je pojačanje: osim građana i studenata, na skupu su i prosvetni radnici. Potpredsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušan Kokot je okupljenima poručio da niko nema pravo da ćuti kada se “društvo i država raspadaju”.

“Zašto oni uništavaju obrazovanje? Obrazovanje je proces, a ne jednosmerni put, kako to oni žele da nam predstave. Ono donosi znanje, sposobnosti, veštine i kritičku misao. Od njega se danas pravi namenski kurs, dualno obrazovanje. Zašto? Kažu, obrazovanje treba da služi tržištu. To je laž, obrazovanje treba da oblikuje tržište, a ne da mu podilazi”, naveo je on.

Kokot je dodao da država ovim potezima pokušava da “otera ono najboje iz naše zajednice, da bi mogli da vladaju oni koji su na pozicije došli kupovinom diplome”.

Obrazovanje je proces, a ne jednosmerni put: Demonstranti u Novom Sadu
Obrazovanje je proces, a ne jednosmerni put: Demonstranti u Novom Sadu

Problem u zajednici nije samo sektorski, već opšti, poruka je profesora iz Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Novog Sada Miodrag Vasić.

“Zajedno moramo nastupiti protiv nepravde. Svi moramo da se borimo protiv sistema”, poručio je on.

Studenti su dobili podršku i Studentskog zbora Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

“Borimo se solidarno protiv samovolje pojedinca, cenzure i instrumentalizacije medija. Ali moramo se prisetiti i borbe za besplatno i javno obrazovanje. Obrazovanje ne sme biti privilegija bogatih i ne sme da služi tržištu već društvu”, stoji u pismu studentske organizacije iz Hrvatske koje je pročitao aktivista Miran Pogačar.

"Protest protiv diktature" održan je u nedelju i u Nišu, a podržalo ga je nekoliko desetina prosvetara, koji su organizovano učestvovali u protestnoj šetnji centralnim gradskim ulicama. Oni su sa platoa ispred Gradske kuće poručilo okupljenima da nastavnici i profesori u potpunosti podržavaju zahteve studenata.

"Protesti protiv diktature" su za sada dobili podršku Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Foruma beogradskih osnovnih škola.

“Ograđujemo se od politikantskih zahteva i parola, a podržavamo sve zahteve koji će doprineti ozdravljenju našeg društva. Prosvetni radnici treba da budu uz svoje đake i studente i podrže miran način izražavanja njihovog nezadovoljstva i tako pokažu da su pre svega i iznad svega učitelji”, saopštila je ranije Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Demonstranti, koji od 3. aprila protestuju u gradovima širom Srbije, između ostalog traže smenjivanje "političke elite" na čelu sa premijerom i budućim predsednikom Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera".

Među zahtevima su zaštita radnika i poboljšanje radnih prava, kao i departizacija društva.

  • 16x9 Image

    Dušan Komarčević

    Rođen 1986. u Beogradu, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu na Katedri za skandinavske jezike i književnosti. Dopisnik beogradskog biroa RSE od 2012. godine.

  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

XS
SM
MD
LG