Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turski ministar poručio opoziciji da su žalbe na referendum nebitne


Protesti protiv rezultata referenduma u Turskoj

Turski ministar pravde Bekir Bozdag kritikovao je danas najveću tursku opozicionu partiju zbog osporavanja rezultata referenduma o proširenju ovlašćenja predsednika zemlje i rekao da su njihovi pokušaji nebitni.

Bozdag je u nizu tvitova rekao da su sve odluke u vezi s referendumom, uključujući žalbe i tvrdnje o kradji, u nadležnosti turske izborne komisije, koja je u sredu odbila zahteve za poništavanje referenduma.

"Primedbe na odluke Visoke izborne komisije ne mogu biti iznete pred bilo koji sud ili vlast, uključujući Državni savet i Ustavni sud", napisao je Bozdag.

Njegovi komentari usledili su pošto je vodeća opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) juče predala zahtev turskom Državnom savetu da poništi odluku izborne komisije da su glasački listići bez pečata važeći.

U Turskoj je u nedelju održan referendum na kojem se odlučivalo o uvodjenju predsedničkog sistema u toj zemlji, odnosno davanju znatno veće moći predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. ;Prema nezvaničnim rezultatima, 51,4 odsto birača glasalo je za ustavne promene, odnosno uvodjenje predsedničkog sistema, dok je 48,6 odsto glasalo protiv.

Posmatračka misija OEBS-a na referendumu u Turskoj saopštila je da je odluka turske izborne da više od milion glasačkih listića bez zvaničnog pečata prizna kao važeće ;potkopala važne kontrolne mehanizme protiv prevara. ;Misija je navela i niz drugih neregularnosti, uključujući zastrašivanje protivnika ustavnih reformi i činjenicu da na glasačkim listićima nije bilo referendumskog pitanja.

XS
SM
MD
LG