Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Wigemark: Povećanje akciza je prilika vrijedna milijardu eura


Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH

Šef Delegacije Evropske unije (EU)i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je da neizglasavanje seta zakona o povećanju akciza predstavlja otežavajuću okolnost i da tu priliku, vrijedu milijardu eura ne treba propustiti.

"Jučerašnje glasanje otežava unapređenje infrastrukture, privlačenje stranih investicija i stvaranje novih i boljih radnih mjesta u BiH. U vrijeme ekonomske nesigurnosti u BiH i u regionu, ovu priliku vrijednu milijardu eura ne treba tako lako odbaciti", kazao je Wigemark.

Pozvao je sve političke aktere da ne zalupe vratima prijeko potrebnim investicijama i reformama. Ovo je drugi put da Wigemark apeluje na bh. zvaničnike da usvoje zakon o povećanju akciza.

"Bosna i Hercegovina ne smije opet zaostajati i izgubiti vrijeme na svom putu ka Evropskoj uniji, dok se ostatak regiona kreće naprijed", poručio je Wigemark.

Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ponovo nije usvojen set zakona o akcizama, kojim je između ostalog predviđeno povećanje akciza na gorivo za 15 feninga.

Delegati su odbili podržati da se o tom zakonu raspravlja u hitnoj proceduri, pa će zakon ići u skraćenu proceduru, koja omogućava amandmansko djelovanje.

Povećanje akciza na gorivo jedan je od uslova MMF-a za novu tranšu kredita, a vlast u BiH apeluje da je to jedini način da se nastavi izgradnja autoputa i održavanje magistralnih cesta.

Opozicija u državnom parlamentu, članovi Saveza za promjene i četiri zastupnika SDA nisu dali podršku predloženom zakonu.

Predsjednik Republike Sprske Milorad Dodik izjavio je danas da je neusvajanjem zakona o akcizama u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ugrožen kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je trebalo dodatno da stabilizuje finansijsku situaciju u tom bh. entitetu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG