Dostupni linkovi

Dženeral motors napušta Venecuelu zbog zaplene fabrike


Protesti u Venecueli
Protesti u Venecueli

Američki proizvođač automobila Dženeral motors (General Motors - GM) saopštio je danas da je obustavio poslovanje u Venecueli pošto su vlasti preuzele njegovu fabriku, ističući da je reč o nelegalnoj sudskoj zapleni imovine, javlja Asošijeted pres.

Fabrika je juče konfiskovanau trenutku dok Venecuelu potresaju antivladini protesti i duboka ekonomska kriza s nestašicama hrane i trocifrenom inflacijom.

Dženeral motors je saopštio da su iz fabrike odneti automobili i oprema što je kompaniji nanelo neprocenjivu štetu.

GM navodi da su njegova postrojenja oduzeta bez poštovanja prava te da će se boriti za pravično rešenje u sudu.

U Venecueli je za GM radilo oko 2.700 ljudi, u 79 predstavništava je bilo zaposleno 3.900, a proizvođači delova povezani s njim čine više od polovine vencuelanskog tržišta auto-delova.

U saopštenju se navodi da će radnici, ako vlada dozvoli, dobiti naknade "zbog raskida radnog odnosa van kontrole uključenih strana".

Predstavništva će nastaviti da servisiraju vozila i obezbeđuju delove.

Poslovanje GM-a u Venecueli već godinama ne donosi profit, a u 2015. zarade su dodatno opale zbog devalvacije valute i ekonomskog pada.

GM u Južnoj Americi prošle godine prodao više od 580.000 vozila, što je oko šest odsto njegove ukupne prodaje u svetu. Na tom kontinentu je GM zabeležio gubitak od 400 miliona dolara pre poreza, dok je na globalnom planu ostvrio profit od 12,5 milijardi dolara.

Iz Venecuele odlaze ili smanjuju poslovanje strane kompanije zbog visoke inflacije i stroge kontrole kursa. Među njima su i Bridžston, Halibarton, Ford, Proktor&Gembl.

Demonstranti traže ostavku predsednika države Nikolasa Madura. Troje demonstranata je ubijeno u sukobima sa policijom u sredu.

XS
SM
MD
LG