Dostupni linkovi

Kitarović: Slovenija odgovorna za zastoje na granici


Predsednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović upozorila je evropske zvaničnike da je Slovenija primenom strožih kontrola prouzrokovala višečasovne zastoje na graničnim prelazima tokom uskršnjih praznika i pozvala Brisel da hitno omogući nesmetan protok ljudi i robe, prenosi Srna.

"Državljani Hrvatske se pitaju kako je moguće da im je u Sloveniju bilo lakše da uđu dok Hrvatska nije bila član EU nego sada, što je apsurdno", istakla je Kitarovićeva u pismu najvišim zvaničnicima EU.

Ona smatra da su takvi pospupci Ljubljane "u hrvatskoj javnosti stvorili utisak da se ostvaruju neodgovorne najave nekih slovenačkih političara da se protiv Hrvatske mogu preduzeti određene mere i onemogućiti dolazak turista zbog njenog stava u vezi sa arbitražnim postupkom" u graničnom sporu dve zemlje.

Mere pojačane kontrole spoljnih granica EU, te promene propisa o šengenskoj granici, uvedene su kao reakcija na terorističke pretnje u Evropi u poslednje dve godine, ali i zbog mogućeg povratka islamističkih boraca sa sirijskog ratišta jer su mnogi od njih državljani članica EU.

XS
SM
MD
LG