Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mogerini: EU i Kina imaju interes da izbegnu Korejsku krizu


Mogerini je o pitanju Severne Koreje detaljno razgovarala tokom susreta sa kineskim zvaničnicima u Pekingu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izrazila je danas zabrinutost zbog porasta tenzija oko severnokorejskog programa nuklearnog oružja i naglasila da Kina i Evropa imaju zajedničku odgovornost da izbegnu vojnu eskalaciju na Korejskom poluostrvu.

U govoru na univerzitetu Cinghua poslednjeg dana trodnevne posete Pekingu Mogerini je, kako prenosi Beta, upozorila na međunarodni uticaj krize na tom poluostrvu.

"Svi razumeju da kriza sa Severnom Korejom ima globalni uticaj", rekla je Mogerini studentima tog prestižnog univerziteta koji su završili brojni kineski lideri.

Mogerini je rekla da opaska njene 12-ogodišnje ćerke da je Kina u regionu koji je pod pretnjom nuklearnog rata ukazuje na važnost preduzimanja zajedničke akcije da se spreči dalje pogoršavanje situacije.

"Ako jedno dvanestogodišnje dete u Evropi razume rizik eskalacije na mestu tako dalekom od kuće očigledno je da imamo zajedničke odgovornosti", rekla je ona.

Mogerini je o pitanju Severne Koreje detaljno razgovarala tokom susreta sa kineskim zvaničnicima u Pekingu.

Ona je rekla da Kina i EU imaju zajedničku odgovornost i interes da izbegnu vojnu eskalaciju na Korejskom poluostrvu i da se založe za to da se Severna Koreja drži svojih međunarodnih obaveza i da se ponovo poveže se međunarodnom zajednicom.

Rekla je da EU i Kina treba zajedno da rade na tome da Korejsko poluostrvo bude bez nuklearnog oružja.

Predsednik SAD Donald Tramp je pozvao Peking da upotrebi svoj uticaj kao najvažniji trgovinski partner i saveznik Pjongjanga i da izvrši pritisak da Severna Koreja zaustavi svoje nuklearne i raketne programe.

Pjongjang je međutim nastavio sa lansiranjem raketa i sprema se da izvede šestu nuklearnu probu.

XS
SM
MD
LG