Geamana – potopljeno rumunjsko selo

Geamana – potopljeno rumunjsko selo

Fotografije i tekst: Amos Chapple

Rumunjsko selo Geamana nekoć se nalazilo u dubokoj i plodnoj dolini. Danas leži ispod 90 metara industrijskog otpada. Četrdeset godina nakon što je evakuirano, fotoreporter RSE Amos Chapple upoznao je neke od mještana koji su odbili napustiti domove, te otkrio šta se sve krije ispod debelog sloja mulja.

Geamana u ranim 70-im godinama prošloga stoljeća. Crkveni toranj bio je posljednja točka u selu koju bi zahvatile sunčeve zrake prije zalaska. U vrijeme kada je načinjena ova fotografija planovi za iskopavanje bakra već su bili u tijeku.

Danas isti crkveni toranj stoji kao spomenik selu izgubljenom u mulju.

U proljeće 1977. godine istraživači ruda, inače predstavnici vlade komunističkog diktatora Nikolaja Čaušeskua, došli su u Geamanu i rekli mještanima da život nastave negdje drugdje. Kao kompenzacija za napuštanje domova ponuđena im je cifra od 2.000 dolara. Oko 300 obitelji bilo je rasuto po Rumunjskoj.

Ozbiljni radovi počeli su u rudniku Rosia Poieni. Riječ je o drugom najvećem rudniku bakra u Europi koji zapošljava oko 500 radnika. U pozadini fotografije vidi se otjecanje jezera, mjesto na kojemu je nekoć bilo selo.

Jezero i rudnici na gornjem desnom kutu fotografije. Nakon što je komunistička vlast podigla branu da bi zatvorila dolinu, siva muljevita tečnost počela je otjecati prema selu.

Mulj koji se i danas sipa u dolinu, rezultat je flotacije (postupak odvajanja korisnih od nekorisnih sastojaka mineralnih sirovina), tehnološkog postupka kojega koriste rudnici Rosia Poieni i većina drugih rudnika bakra diljem svijeta.

Kamenje bogato bakrom melje se u prah i sipa u kipuću vodu. Bakreni listići skupljaju se na površini, stvarajući bakrenu pjenu koju radnici prikupljaju.

Foto: Reuters

Ostatak smjese se baca. Selo Geamana nalazi se ispod tog industrijskog otpada. Razina jezera i dalje raste, svake godine metar više u odnosu na prethodnu.

Pored mulja, pojedina područja jezera postala su crvena uslijed "kisele rudničke drenaže".

Crvena kisela voda nastaje od kiše i izvorske vode koja prolazi kroz rudne minerale.

Iako ovaj proces u prirodi nije rijetkost, rudarstvo uveliko pojačava njegov učinak.

Unatoč ovom stanju, nisu svi mještani napustili dolinu Geamana.

Marija Prata jedna je od 20 mještana koji su ostali u selu, seleći se na više krajeve doline uslijed porasta razine jezera. Ova 70-godišnjakinja kaže da je djetinjstvo provela u staji. "Ja bih spavala na jednoj strani staje, krave na drugoj".

Fotografija Marije i njezina pokojnoga muža nekoliko godina prije dolaska vladinih istraživača ruda. Marija optimistično gleda na cijelu priču o rudniku i selu. "Što je učinjeno – učinjeno je. Selo je devastirano. Ali, ovaj rudnik barem ljudima daje kakav posao."

Mještani su vjerovali da će grobovi njihovih najmilijih biti premješteni na druga mjesta, ali to se nije desilo.

Ovo groblje je posljednjih godina bilo više puta poplavljeno. Većina grobova nalazi se duboko ispod mulja i nemoguće ih je vratiti u prvobitno stanje.

Ana Prata održava grob koji će dijeliti sa suprugom koji je preminuo 2012. godine. Grob se nalazi visoko u dolini, što je mjera predostrožnosti jer se grobovi Aninih roditelja sada nalaze duboko pod muljem.

Nicolae Turdean, generalni direktor rudnika Rosia Poieni u razgovoru sa novinarima. On je rekao RSE da nije upoznat sa pričom o grobovima duboko pod muljem, ali je istakao mogućnost da je crkvu, koja se nalazi u blizini groblja, moguće premjestiti na drugu lokaciju.

Turdean je kazao RSE da mještani, koji su i nakon kompenzacije ostali u dolini, "žive u našim kućama... ali, toleriramo ovu situaciju i tako ćemo nastaviti sve dok se ne počnu uplitati u naše poslove".

Međutim, čelni ljudi državnih rudnika nastoje izbjeći rastuću popularnost ovog mjesta.

Nekadašnji mještanin sela Geamana Cornel Holhorea ispričao je RSE da su rudarske tvrtke prije pet godina imale plan da demoliraju toranj crkve. Ipak, od ideje se odustalo nakon jakog otpora mještana. Ali kako razina jezera konstantno raste, uskoro će nestati posljednji trag sela.