Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija sprečila osudu Severne Koreje u UN


Američki predlog osude zahtevao je od Pjongjanga da se uzdrži od sprovođenja proba nuklearnih ili balističkih raketa

Rusija je u sredu sprečila Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da osudi Severnu Koreju zbog najnovijeg ispaljivanja rakete, i to uprkos tome što je osuda imala podršku Kine, saveznice Pjongjanga, rekle su diplomate, prenosi Beta.

Američki predlog osude zahtevao je od Pjongjanga da se uzdrži od sprovođenja proba nuklearnih ili balističkih raketa, posle nesupešnog ispaljivanja jedne u nedelju.

Po diplomatama u Savetu bezbednosti, Moskva želi da poboljša elemente teksta, odnosno ukaže na potrebu da se rešenje postigne dijalogom.

Nekoliko diplomata, govoreći pod uslovom da im se ne objave imena, priznalo je da su iznenađeni ruskom blokadom teksta i to uprkos tome što je tekst podržao Peking koji obično diplomatski štiti Severnu Koreju u UN.

U blokiranom tekstu, članovi Saveta bezbednosti su izrazili "apsolutnu zabrinutost" zbog "veoma destabilizujućeg ponašanja" Severne Koreje, preteći joj ponovo "značajnijim koracima".

Prošlog meseca, Savet je jednoglasno oštro osudio niz lansiranja raketa Pjongjanga.

Ruska blokada dolazi nedelju dana pre sastanka Saveta bezbednosti o Severnoj Koreji, kojom će predsedavati šef američke diplomatije Reks Tilerson.

Pred sednicu Saveta bezbednosti američka ambasadorka u UN Niki Hejli je rekla da je "važno da Severna Koreja zna da mi ne tražimo sukob".

"Mi smo jasno rekli šta ona može da uradi. Lopta je na njenoj strani terena", upozorila je Hejli.

XS
SM
MD
LG