Dostupni linkovi

U padu vojnog helikoptera u Jemenu 12 žrtava


Ilustracija
Ilustracija

U Jemenu se u utorak srušio saudijski vojni helikopter "Sikorski UH-60 Blek hok", pri čemu je poginulo najmanje 12 članova vojnog osoblja, objavila je saudijska agencija SPA.

Kako javlja Reuters, uzrok pada helikoptera, koji se srušio u pokrajini Marib istočno od pokrajine Sane, još uvijek se istražuje.

Ovo je jedan od najvećih ljudskih gubitaka saudijskih snaga u pojedinačnom incidentu otkad je koalicija arapskih država pokrenula vojne operacije protiv oružanog pokreta Huti 2015. godine u pokušaju vraćanja na vlast jemenskog predsjednika Abd-Rabua Mansura Hadija.

Dok sukobi traju u zemlji vlada nezapamćena glad, više su puta upozoravale međunarodne humanitarne organizacije.

Američki ministar odbrane Jim Mattis koji je započeo bliskoistočnu turneju rekao je danas u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, da SAD žele povratak "što je prije moguće" mirovnim pregovorima za Jemen od pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Bio je to odgovor Mattisa na pitanje novinara da li će SAD nastaviti da podržavaju saudijsku koaliciju koja podržava jemensku sunitsku Vladu koja se bori protiv Huta.

Vašington trenutno podržava obavještajnim podacima, oružjem i gorivom za avione koaliciju ratnih aviona predvođenih Saudijskom Arabijom koja izvodi vazdušne udare u Jemenu.

XS
SM
MD
LG