Dostupni linkovi

Vanredna vijest

May traži prijevremene izbore u Britaniji 8. juna


Theresa May u ponedjeljak u Londonu ispred Downing steeta

Britanska premijerka Theresa May neočekivano je objavila da će od parlamenta tražiti održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, 8.juna.

U neočekivanom saopštenju ispred Downing streeta, May je rekla da će od parlamenta tražiti da se o tome glasa u srijedu.

Kako je rekla "podjele u Westminsteru predstavljaju rizik po našu sposobnost da uspješno da izvedemo Brexit".

May kaže da je "Britaniji potrebna stabilnost i sigurnost nakon prošlogodišnjeg glasanja za izlazak iz Evropske unije.

"Potrebni su nam opšti izbori" rekla je May dodajući da je do ovog zaključka došla "nevoljno", nakon što je prethodno rekla da neće biti prijevremenih izbora.

May je optužila političke partije "za igranje igara" kojima prijete sposobnosti zemlje da obezbijedi uspješan Brexit odnosno izlazak iz Evropske unije.

Prethodno su parlamentarni izbori bili predviđeni za 2020.

Konzervativci prema istraživanjima javnog mnjenja vode ispred laburista u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK).

Britanska valuta, funta je na svjetskim tržištima ipak odmah pala nakon najave premijerke.

Lider laburista, Jeremy Corbyn rekao je da pozdravlja odluku premijerke, uz ocjenu da će to "Britanskom narodu dati šansu da glasaju za vladu koja će interesima većine dati prioritet".

Kako je naveo: "Laburisti će ponuditi zemlji jednu efektnu alternativu Vladi koja je bila neupsješna u obovi ekonomije, jačanju životnog standarda i koja je uvela štetne mjere štednje u naš obrazovni sistem".

"U posljednjih nekoliko sedmica, laburisti su pripremili politiku koja je jasan i kedibilan izbor za zemlju. Radujemo se da pokažmo sa čime će Laburistička stranka izaći pred narodom Britanije" naveo je Corbyn.

Prva ministrica Škotske, Nikola Sturgeon optužila je konzervativce koji "vide šansu da gurnu UK u desno, namećući težak Brexit i uvodeći dublje rezove" dodajući "hajde da ustanemo za Škotsku".

U odgovoru na najavu premijerke May, lider Leberal demokratske stranke Tim Farron je u tweetu naveo: " Ovo je vaša šansa za promjenu kursa naše zemlje. Ako želite da izbjegnete katastrofu teškog Brexita. Ako želite da zadržite Britaniju na jedinstvenom tržištu. Ako želite Britaniju koja je otvorena, tolerantna i ujedinjena ovo je vaša šansa", obratio se Farron pristalicama preko društvenih mreža poručujući da jedino Liberal demokrate mogu spriječiti konzervativnu većinu.

XS
SM
MD
LG