Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Australija ukida privremene vize u korist zapošljavanja Australaca


Promjena viza privući će kvalificiranije radnike te donijeti veće zapošljavanje Australaca: Malcolm Turnbull

Australija će ukinuti privremene vize popularne kod stranaca i zamijeniti ih vizama za koje je potrebno bolje vladanje engleskim jezikom i radne vještine, rekao je premijer Malcolm Turnbull u utorak.

Turnbull je odbio sugestije da je promjena vizne politike donijeta kao odgovor na zahtjeve desničarskih stranaka, poput Jedne nacije, za jačom nacionalističkom politikom.

Međutim u objavi na Facebooku Turnbull je napisao: "Naše će reforme imati jednostavni fokus - posao Australcima i australske vrijednosti".Turnbull je rekao da će promjena viza privući kvalificiranije radnike te veće zapošljavanje Australaca za razliku od jeftine radne snage koja je u tu zemlju došla u okviru starih 'viza 457'.

"Imigracijska smo zemlja, međutim činjenice ostaju - australski radnici moraju imati prednost pri zapošljavanju u zemlji", rekao je. "Nećemo više dopuštati da 457 vize budu pasoši za poslove koji bi mogli i trebali raditi Australci", dodao je.

Ta je viza uvedena kako bi se ispunila nestašica kvalificirane radne snage i dopustilo imaocima vize da dovedu članove porodice u Australiju. Vizu 457 sada koristi oko 95.000 stranih radnika.

XS
SM
MD
LG