Dostupni linkovi

Kardinal Puljić: Političari moraju služiti narodu, a ne vlastitim interesima


Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić
Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić

U Sarajevu je danas održan tradicionalni uskršnji prijem čiji je domaćin bio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Među gostima su bili i najviši zvaničnici BiH. U pozdravnom govoru poruči je kako se danas mnogi u BiH izjašnjavaju kao vjernici, a vjera se niječe na svakom koraku.

Puljić je kazao je i kako treba mijenjati mentalitet koji vlada u politici, jer političari prije svega moraju biti u službi naroda, a ne
vlastitih interesa.

Kardinal se dotakao i raskola u katoličkoj crkvi i nepostojanja jedinstvenog stava u vezi ustavnih reformi u BiH. Puljić je kao jedne od glavnih krivaca za ovakvo stanje optužio međunarodnu zajednicu.

"Naš je glavni stav opstanak i ostvarivanje jednakih prava. Ova situacija u našoj zemlji nije proizvod samo lokalnih političara nego i međunarodnih predstavnika koji ne vole da se prozivaju. Oni su sukrivci za ovakvo stanje. Napravili su ovakvu državu i prepustili da se mi sada glođemo između sebe, napravili su da su jedni junaci što su dijelili Bosnu, a drugi leže u zatvoru. To je hipokrizija. Treba pravno postaviti da svi ljudi imaju jednaka prava u BiH", zaključio je kardinal Puljić.

XS
SM
MD
LG