Dostupni linkovi

Dobavljači iz BiH složni, Konzumu treba dati šansu


Ilustracija
Ilustracija

U Sarajevu održan je sastanak s predstavnicima bh. firmi dobavljača Agrokora i federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića.

Predstavnici 11 kompanija su složni da je Konzum u BiH važan za tržište u BiH, očekuju garanciju za plaćanje dugovanja, neće opstruirati isporuku robe Konzumu i kako su naveli nakon sastanka - ne razmišljaju o "najgorem scenariju".

Ministar Zukić je kazao da je cilj sastanka bio traženje načina da Konzum u BiH lakše prebrodi krizu.

"Bitno je da se obezbjedi robni protok. Situacija je specifična i teška. Pokušali smo približiti sve ono što se dešava i da pokušamo obezbjediti normalno poslovanje Konzuma i stvaranje pretpostavki za sanaciju krize.''

Ministar je dodao da je dugovanje Konzuma u BiH prema dobavljačima 130 miliona KM. Potraživanja sa 31. decembrom je bilo 150 miliona KM, što znači da je izmireno oko 20 miliona KM.

Izjavio je i da Konzum ima 70 miliona KM imovine u BiH, a da je ostala imovina pod zakupom i da je registrovana na pet osoba u Bosni i Hercegovini.

Adin Fakić, direktor kompanije Milkos, jedne od 11 kompanija čiji su dobavljači danas bili na satanku kazao je da mu je drago da je Vlada shvatila ozbiljnost situacije u kojoj se dobavljači nalaze.

"Definisano je da zajednički trebamo raditi na rješavanju problema. Naš cilj kao dobavljačima je da imamo stabilno tržište. Konzum predstavlja ozbiljan dio tog tržišta i očekujemo da situacija bude stabilizovana. Moramo biti optimistični, nove informacije nam ukazuju na to da trebamo vjerovati u stabilizaciju situacije", kazao je Fakić.

XS
SM
MD
LG