Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osumnjičeni funkcioneri SDA izjasnili se da nisu krivi


Ilustracija

Visoko pozicionirani funkcioneri SDA BiH izjasnili su se pred sudom da nisu krivi za krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo sumnjiči Amira Zukića, generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), i njegovog vozača Seida Fazlagića, potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, izvršnog direktora Elektroprivrede BiH Eseda Džananovića te Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake i Ramiza Karavdića za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelom primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te krivično djelo protuzakonitog posredovanja.

Eseda Džananovića ista optužnica tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, a Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Zukića i Bibića se, prema navodima Tužilaštva, tereti da su u toku 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su spremne dati novac za zaposlenje u Elektroprivredi BiH. Nakon toga, dodali su iz Tužilaštva, koristeći svoj utjecaj preko Džananovića, Zukić je realizirao nezakonita zapošljavanja u Elektroprivredi.

Svi oni su se pred sudijom Općinskog suda Sarajevo Slobodanom Nastićem izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

XS
SM
MD
LG