Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trampov savetnik: Postoji međunarodni konsenzus o Severnoj Koreji


Savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost izjavio je da kineski zvaničnici blisko sarađuju sa SAD radi rešavanja pitanja nuklearnog programa Severne Koreje.

"Postoji međunarodni konsenzus, medju kojima je i Kina, da takva situacija (sa Severnom Korejom) više ne može da traje", rekao je Trampov savetnik Herbert Rejmond (H.R.) Mekmaster za televizijsku mrežu Ej Bi Si (ABC) iz Avganistana gde je u poseti, prenosi agencija Beta.

To je i prva poseta nekog američkog zvaničnika Kabulu, nakon što je američka Vojska bacila najveću ne-nuklearnu bombu na skloništa militanata takozvane "Islamske države" (IDIL) u istočnom Avganistanu, umrtivši gotovo 100 pripadnika IDIL-a.

Na prvoj poseti Avganistanu kao izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa, Mekmaster je na društvenoj mreži Tviter napisao da će održati "vrlo bitne razgovore o međusobnoj saradnji" sa predsednikom Avganistana Ašrafom Ganijem i drugim visokim zvaničnicima.

Mekmaster je rekao da su i zvaničnici Kine zabrinuti zbog te situacije. "Blisko sarađujemo sa saveznicima i partnerima, kao i s kineskim zvaničnici o opcijama" za rešavanje situacije.

Trampov savetnik je rekao da su predsednici SAD i Kine, Donald Tramp i Si Djinping, uspostavili "srdačan odnos" tokom nedavne posete Sija državi Floridi.

Vlasti Severne Koreje upozorile su u subotu SAD da ne preduzimaju "provokativne akcije", navodeći da su "spremne da uzvrate nuklearnim napadom", dok je u Pjongjangu održana velika vojna parada povodom 105 godina od rodjenja nekadašnjeg lidera Severne Koreje Kim Il Sunga.

Do sada je Severa Koreja izvela pet nuklearnih proba, od kojih dve 2016. godine. Skoriji satelitski snimci ukazuju, kako izgleda, da se priprema za šestu nuklearnu probu.

XS
SM
MD
LG