Dostupni linkovi

Hrišćani širom sveta proslavljaju Uskrs


Hrišćani širom sveta danas proslavljaju Uskrs, najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Vrhovni poglavari Rimokatoličke i Ruske pravoslavne crkve održali su jutros bogosluženja, dok su egipatski Kopti hrišćanski praznik dočekali uz jake bezbednosne mere.

Desetine hiljada vernika okupilo se uprkos jakim bezbednosnim proverama na trgu Svetog Petra u Vatikanu, gde poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja predvodi uskršnju misu.

Brojni turisti, vernici i građani Rima, pohrlili su na trg ukrašen raznobojnim prolećnim cvećem, kako bi čuli tradicionalnu papinu uskršnju poruku "gradu i svetu" (Urbi et orbi) sa centralnog balkona Bazilike svetog Petra, prenosi agencija AP.

Prema crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, Isus je vaskrsao.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: "Hristos vaskrese" i "Vaistinu vaskrese".

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Uskrs svuda praznuje istog dana, pošto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca.

Uskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može "pasti" u razmaku od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena.

XS
SM
MD
LG