Dostupni linkovi

Trinaesti protest 'Protiv diktature' u Beogradu


Protest u prestonici Srbije, 11. april 2017.
Protest u prestonici Srbije, 11. april 2017.

Nekoliko stotina učesnika protesta "Protiv diktature" okupilo se večeras po 13. put ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, odakle su prošetali širim centrom grada uzvikujući parole protiv aktuelne vlasti i zahtevajući slobodu medija, prenosi Beta.

Skup je počeo oko 18.30, kada su sišli na kolovoz i blokirali saobraćaj. Uz zvuke pištaljki i truba, kao i transparente "Protiv terora vlasti" i zastave Srbije, učesnici protesta krenuli su ka Terazijama, gde su negodovali zbog izveštavanja dnevnog lista Informer.

Demonstranti su, takođe, uzvikivali "Vučiću lopove, pokrao si izbore!", "Izlazite napolje!" i "Dole diktatura!".

Nakon toga kolona se uputila preko Trga Republike i Makedonske ulice do Radio-televizije Srbije (RTS), gde su demonstranti nakratko zastali i uzvikivali "Hoćemo ostavke!".

Skup je završen šetnjom do Doma Narodne skupštine, odakle je povorka i krenula, uz uzvike "Sutra u 18!", odnosno najavu da će protest biti nastavljen u nedelju u 18 časova.

Na skupu nije bilo vidno prisustvo uniformisane policije, osim saobraćajaca koji su zatvarali ulice kojima je kolona prolazila.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije su počeli 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora.

Građani traže smenjivanje "političke elite" na čelu s premijerom i pobednikom izbora Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera".

Vladi je dat rok do 17. aprila da ispuni njihove zahteve.

XS
SM
MD
LG