Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sirija: Eksplozija pogodila konvoj za evakuaciju nadomak Alepa


Napad na konvoj autobusa u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Video: Reuters

Autobusi s hiljadama ljudi koji su evakuisani iz četiri sirijska grada nastavili su danas put, nakon višesatnog čekanja i eksplozije koja se dogodila u blizini konvoja u kojoj su poginule najmanje 43 osobe i 48 povrijeđeno, prenosi AFP.

Sirijska civilna zaštita, poznata kao Bijeli šljemovi, saopštila je da su njihovi volonteri sklonili 100 tijela sa mjesta napada.

Eksplozija se dogodila u oblasti Rašidin, nedaleko od Alepa, pored desetina autobusa u kojima su se uglavnom nalazili šiiti evakuisani iz dva sirijska sela, javilo je Reuters.

Automobil bomba je eksplodirao u blizini desetina autobusa s evakuisanim ljudima koji su stajali parkirani duže od 30 sati pošto je dogovor o transferu stanovništva obustavljen.

Sirijska državna televizija prikazala je strašne slike razbacanih tijela u blizini autobusa.

Prema dogovoru vlade i pobunjenika o razmjeni stanovništva, juče je počela evakuacija stanovništva iz četiri grada, iz dva koja su pod opsadom vladinih snaga i iz dva pod opsadom pobunjenika.

Iz oblasti koje su pod opsadom vladinih snaga evakuisano je više od 2.000 stanovnika, aktivista i naoružanih muškaraca.

Pošto vlada i pobunjenici nisu uspjeli da se dogovore o broju naoružanih muškaraca koji mogu da budu evakuisani, dogovor o transferu je obustavljen a autobusi su ostali na dva različita mjesta u gradu, na teritorijama pod kontrolom neprijateljske strane, javljaju svjetski mediji.

Izvor: RSE, uz izvještaje agencija Fena, Beta, AP, Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG