Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Netanjahu povezao napad u Jerusalimu s globalnim terorizmom


Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu povezao je današnji napad nožem u Jerusalimu, u kome je ubijena britanska studentkinja, s globalnim islamskim terorizmom.

"Radikalni islamski terorizam udara na glavne gradove u svetu. Na nesreću terorizam je udario danas u glavnom gradu Izraela. Palestinski terorista ubio je hladnokrvno 23-godišnju studentkinju, britansku državljanku. U ime naroda Izraela šaljem saučešće porodici žrtve", rekao je Netanjahu.

Napad se dogodio u gradskom vozu u blizini jerusalimskog starog grada. Žrtva je ubodena nožem više puta i podlegla je ranama u bolnici. Još dve osobe, jedna trudnica i jedan muškarac su lakše ranjeni u tom napadu, saopštila je izraelska hitna pomoć Crveni Davidov štit, prenosi Beta.

Napadač je identifikovan kao 57-godišnji Gamil Tamimi iz istočnog Jerusalima koji je nedavno pušten iz psihijatrijske bolnice, rekla je policija.

On je pokušao da izvrši samoubistvo, progutavši žilet dok je bio u bolnici. Godine 2011. osuđen je zbog zlostavljanja svoje kćerke, prenose izraelski mediji.

U talasu nasilja od septembra 2015. godine Palestinci su ubili 42 Izraelca, dvoje američkih turista, a danas jednu Britanku, uglavnom u napadima nožem, ali i u oružanim i napadima vozilima.

U isto vreme poginulo je 243 Palestinaca, prema podacima agencije AP. Izrael tvrdi da su većina bili napadači i da je nasilje podstaknuto huškanjem na napade.

Palestinci međutim smatraju da je to posledica decenijske okupacije teritorije na kojoj oni planiraju da osnuju svoju državu.

XS
SM
MD
LG