Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Erdogan odbija da izruči optuženog novinara Nemačkoj


Letak kojim se poziva na oslobađanje uhapšenog novinara Deniza Jucela.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan isključio je mogućnost izručenja nemačko-turskog novinara Deniza Jucela Berlinu dok je on na vlasti, ponavljajući da je reč o “agentu terorista”, prenosi Rojters.

Jucel je uhapšen pre dva meseca po optužbi za propagandu u cilju podrške terorističkoj organizaciji kao i podsticanja javnosti na nasilje. On je odbacio ove optužbe.

Erdogan je kazao da je nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila od njega da izruči Jucela ali da je to odbio, ističući da će novinaru biti suđeno u domaćem sudu koji će, po rečima turskog predsednika, obezbediti pravično suđenje.

Erdogan je istakao da nema nikakve sumnje da je Jucel bio povezan sa zabranjenom Kurdskom radničkom partijom (PKK).

“Učinićemo sve što je potrebno, u okviru zakona, prema onima koji deluju kao agenti i prete mojoj zemlji”.

Jucel koji radi za nemački dnevni list Di Velt, uhapšen je zbog izveštavanja o imejlovima do kojih je došao jedan haker levičar, navodno, sa privatnih računa Berata Albrajraka, ministra energije, inače Erdoganovog zeta.

Nakon neuspelog državnog udara u julu prošle godine, turske vlasti su uhapsile 40 hiljada ljudi i suspendovale oko 120 hiljada u policiji, vojsci, administraciji ali i privatnom sektoru.

Zapadne vlade kritikuju turske vlasti zbog represivnih mera, ali zvanična Ankara ističe da su one nužne imajući u vidu pretnju po bezbednost sa kojima se suočava.

XS
SM
MD
LG