Dostupni linkovi

'Majka svih bombi' u dogovoru Washingtona i Kabula


Testiranje bombe GBU-43/B, ožujak 2003.
Testiranje bombe GBU-43/B, ožujak 2003.

Afganistanska vlada je saopćila da je jučerašnji napad na kompleks militantne Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) najsnažnijim američkim nenuklearnim oružjem, poznatim kao "majka svih bombi" izveden u dogovoru Washingtona i Kabula.

U tom zračnom udaru ubijeno je najmanje 36 militanata, uništena je njihova baza, skloništa i velika količina naoružanja.

Iz ureda afganistanskog predsjednika je saopćeno da je cilj zračnog udara bio da se pomogne afganistanskim snagama sigurnosti i američkoj vojsci koje vode operacije u dijelu Afganistana, uz granicu prema Pakistanu.

Premijer Abdulah Abdulah je potvrdio da je napad izveden u koordinaciji Kabula i Washingtona i da se vodilo računa o tome da se "izbjegnu civilne žrtve".

U saopćenju Pentagona se navodi da je bomba težine 9.800 kilograma bačena na kompleks tunela koji koriste militanti IDIL-a u regiji Ahin.

Bomba GBU-43/B poznata i kao "majka svih bombi" oslobađa 11 tona eksploziva i prvi put je upotrebljena u borbenoj akciji. Bačena je iz transportera MC -130. Bomba je testirana 2003. godine, u vrijeme rata u Iraku. Košta oko 16 milijuna dolara.

Do napada je došlo nakon što je predsjednik Donald Trump poslao visoku delegaciji u Kabul kako bi donio odluku o sudbini gotovo 9.000 američkih vojnika stacioniranih u Afganistanu, te nakon što je pripadnik američkih specijalaca prošli tjedan poginuo u borbama sa militantima u provinciji Nangahar.

Meta je bio sistem tunela i spilja kojima se militanti koriste kako bi se slobodno kretali u području i lakše napadali američke vojnike koje savjetuju afganistanke snage, rekao je glasnogovornik Bijela kuće Sean Spicer.

Spicer je također rekao da su poduzete sve važne mjere kako bi se spriječile civilne žrtve i kolateralna šteta.

"Sjeverna Koreja – problem o kojem ćemo se pobrinuti"

Bivši afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudio je napad.

"Ovo nije rat protiv terora, već neljudska i najbrutalniija zloupotreba naše zemlje kao poligona za novo opasno oružje", napisao je na Twitteru.

Hamid Karzai: Najbrutalniija zloupotreba naše zemlje
Hamid Karzai: Najbrutalniija zloupotreba naše zemlje


Predsjednik Trump je kazao da je riječ o "još jednoj uspješnoj misiji". No, nije odgovorio na izravno pitanje da li je odobrio upotrebu bombe.

"Svi točno znaju što se dogodilo. Ono što ja radim jeste da dajem odobrenje svojoj vojsci i oni imaju potpune ovlasti", rekao je predsjednik SAD-a.

Na pitanje da li je upotrebom bombe poslana poruka Sjevernoj Koreji Trump je odgovorio: ​"Ne znam da li je poslana poruka, a i nema neke razlike u tome da li je ili nije poslana poruka. Sjeverna Koreja je problem o kojem ćemo se pobrinuti".

Također je naglasio da je sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom dogovorio da zajednički rješavaju sjevernokorejsku krizu.

U međuvremenu, američki nosač zrakoplova se uputio prema Korejskom poluotoku u namjeri da smiri ambicije Pjongjanga koji razvija nuklearno oružje usprkos rezolucijama i sankcijama UN-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG