Dostupni linkovi

Plenković: Banke će danas odobriti 80 miliona eura kredita


Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković je potvrdio da će banke danas odobriti Agrokoru 80 miliona eura kredita, što će omogućiti da svi radnici do Uskrsa dobiju plate, te da se isplate najugroženiji dobavljači.

"Očekujem od vanrednog povjerenika da snimi stanje u Agrokoru i da krene u drugu fazu koja treba da omogući dugoročnu stabilnost koncerna i hrvatske privrede", naveo je on.

Plenković je dodao da su Vlada i parlamentarna većina u Saboru pravovremeno djelovali u slučaju Agrokor i da na taj način sačuvano oko 200.000 radnih mjesta, javljaju hrvatski mediji.

"Usvajanjem Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku dokazali smo da u ovakvoj krizi imamo snage za rješavanje problema. Po drugom scenariju, bez zakona, možda bi danas u Agrokoru tekao uobičajeni stečajni postupak", naglasio je on.

Trgovački sud u Zagrebu imenovao je u ponedjeljak, 10. aprila, Antu Ramljaka za vanrednog povjerenika Agrokora, te zabranio pljenidbu, pokretanje i vođenje parničnih, upravnih i postupaka osiguranja protiv koncerna.

Proces imenovanja vanredne uprave, u skladu sa Zakonom o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima i od sistemskog značaja za Hrvatsku, otvoren je nakon što je Vlada Hrvatske predložila Ramljaka za povjerenika u "Agrokoru".

Sabor je 6. aprila usvojio Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, takozvani "Leks Agrokor", koji će omogućiti postupak vanredne uprave u preduzećima čije obaveze premašuju 7,5 milijardi kuna (milijardu eura), te imaju više od 5.000 zaposlenih.

Agrokor ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi eura, od čega najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga Agrokora. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca Agrokora.

XS
SM
MD
LG