Dostupni linkovi

Trump: NATO više nije zastario


Američki predsjednik Donald Trump se u Bijeloj kući susreo sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, 12. april 2017.
Američki predsjednik Donald Trump se u Bijeloj kući susreo sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, 12. april 2017.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je nakon sastanka sa generalnim sekretarom zapadne vojne Alijanse Jensom Stoltenbergom "da NATO više nije zastario", kako je tvrdio cijelo vrijeme kampanje za predsjedničke izbore.

Nakon sastanka Stoltenbergom na konferenciji za medije u Bijeloj kući, Trump je pohvalio ulogu NATO-a u borbi protiv terorizma, ali je pozvao Alijansu da učini više da pomognu "partnerima" u Iraku i Avganistanu.

"NATO je bedem međunarodnog mira i sigurnosti" rekao je Trump "ali njegovi evropski partneri moraju platiti ono što duguju", dodao je. On je ponovio poziv članicama NATO da moraju doprinijeti više za finansiranje Alijanse.

I generalni sekretar NATO-a Stoltenberg rekao je da se, zahvaljujući pozivu Trumpa, već popravlja situacija sa "pravednijom dijeljenjem tereta" ali da još nije dovoljno.

Odgovarajući na pitanja novinara, Trump je rekao da se Sjedinjene Države "ne slažu sa Rusijim uopšte" i da je moguće da su bilateralni odnosi na "najnižem nivou ikad".

Ipak, izrazio je nadu da se odnosi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom mogu popraviti.

"Vidjećemo šta će se dogoditi", rekao je Trump.

Kada je riječ o Siriji, Trump je rekao da je "vrijeme da se okonča taj brutalni građanski rat, pobijede teroristi i izbjeglicama omogući povratak kući".

Još jednom se na predsjednika Sirije Bašara al-Asada referisao kao na "koljača" koji je naredio ubijanje beba.

Trump i Stoltenberg su govorili nakon što je u Moskvi završen susret američkog držanog sekretara Rexa Tillersona sa ruskim zvaničnicima, predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejom Lavrovim i nakon što je Rusija još jednom na Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, stavila veto na rezoluciju o Siriji.

XS
SM
MD
LG