Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gabrijel Vučiću: Zabrinutost zbog buđenja starih demona na Balkanu


Gabrijel u Beogradu: 'Brinemo zbog regiona'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Gabrijel u Beogradu: 'Brinemo zbog regiona'

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel, koji boravi u poseti Srbiji, izjavio je u Beogradu posle sastanka sa premijerom i novoizabranim predsednikom Aleksandrom Vučićem da Srbija treba da nastavi proces reformi i normalizacije odnosa sa Kosovom što je neophodan uslov za njeno članstvo u Evropskoj uniji.

Gabrijel je rekao da Nemačka podržava put kojim Srbija ide i smatra je faktorom stabilnosti.

“Zabrinuti smo da se iz raznih razloga u drugim krajevima Zapadnog Balkana bude stari demoni. A Srbija je zemlja koja daje veliki doprinos da se to ne desi. I koja je u nastojanju da sa svojim susedima bude u stabilnom položaju u regionu, kako bi zajedno išli u pravcu Evropske unije”, rekao je Gabrijel.

On je napomenuo i da treba obezbediti poštovanje slobode izražavanja i medija, kao i da zahtevi Evropske unije poput vladavine prava i borbe protiv korupcije istovremeno predstavljaju i potrebne uslove za strane investicije.

“To se uvek ne podrazumeva, pošto je to zemlja koja ima mnogo problema. Uprkos tome ostaje na evropskom kursu. Mi znamo da ste za stabilnost i Nemačka ima obavezu da vas prati na evropskom putu. U teškim ste iskušenjima, a sprovodite reforme. Veliki posao pred vama je reforma javne uprave. Zahteve EU ne prikazujete kao nametnute već kao bitne za razvoj Srbije”, kazao je Gabrijel.

Nemački šef diplomatije pomenuo je i proteste koji se održavaju u više gradova u Srbiji od predsedničkih izbora, 2. aprila, na kojima je u prvom krugu pobedio Aleksandar Vučić.

“Tako je i u Nemačkoj i to je obeležje demokratije. Vlada treba da pokaže da je Srbija sigurna zemlja. Treba da vodimo računa da se poštuje sloboda izražavanja i medija. Pratimo Srbiju na putu ka EU”, poručio je Gabrijel.

Aleksandar Vučić, aktuelni premijer i budući predsednik, podvukao je da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali i dobri odnosi sa Rusijom i Kinom. Vučić je poručio i da je svestan da je pred Srbijom još mnogo posla u reformskom procesu i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

“Dijalog je prekinut i to se nije desilo na inicijativu Srbije. Želim da vas obavestim da sam pre tri dana u Briselu tražio nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu. Čini mi se da ne postoji ništa važnije od razgovora i ma koliko a ti odnosi nisu laki. Da ne govorimo o svim drugim stvarima koje su se u međuvremenu događale, a koje su teške posledice i ožiljke na naše međusobne odnose. U svakom slučaju to je jedan od najvidljivih problema u odnosu Evropske unije prema Republici Srbiji”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio značaj trgovinske razmene između dve zemlje, rekavši i da se povećao izvoz iz Srbije zbog nemačkih kompanija koje u njoj rade.

“Važno je što te kompanije žele da ostanu u Srbiji. Zato Srbija mora raditi na vladavini prava kako bi se privukli investitori”, rekao je Vučić.

“Nemačka pruža podršku celom zapadnom Balkanu. Zahvaljujući njoj zadržan je mir i stabilnost. Mi Nemačku vidimo kao vodeću zemlju EU i očekujemo podršku u reformama. Od brige o javnim preduzećima do pravosuđa”, naglasio je premijer Srbije i zahvalio se na pomoći na evropskom putu.

XS
SM
MD
LG