Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kineski lider iskazao zabrinutost zbog Sjeverne Koreje u razgovoru sa Trumpom


Donald Trump i Si Điping prilikom susreta u Mar-a-Lago na Floridi, 8. aprila 2017.

Kina je spremna da sarađuje sa SAD na okončanju programa nuklernog naoružavanja Sjeverne Koreje, ali želi mirno rješenje da bi došlo do smanjenja tenzija, rekao je kineski predsjednik Si Điping američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u telefonskom razgovoru u srijedu.

Ovi komentari kineskog predsjednika stižu nakon što je Trump tweetovao da Kina treba da učini više po pitanju Sjeverne Koreje ili će Vašington djelovati sam.

Poziv Pekinga za spuštanje tenzija stiže u momentu kada je u tu oblast stigao američki nosač aviona USS Carl Vinson i kada su SAD i Južna Koreja rasporedile ogroman broj trupa na poluostrvu započinjući najveću ikad zajedničku vojnu vježbu.

Prema kratkom saopštenju o razgovoru, koji je izdalo kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, Si je takođe rekao Trumpu tokom razgovora da je Kina spremna da sarađuje sa SAD na denuklerizaciji.

"Kina insistira na realizaciji denuklerizacije poluostrva, insistirajući na održavanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu i zalažući se za rješenje problema upotrebom mirnih sredstava" citirana je izjava Si Đipinga, navode Reuters i AP.

XS
SM
MD
LG