Dostupni linkovi

Tillerson u Moskvi sa Lavrovom razgovara o sirijskoj krizi


Sergej Lavrov i Rex Tillerson u Moskvi, 12. april
Sergej Lavrov i Rex Tillerson u Moskvi, 12. april

Američki državni sekretar Rex Tillerson danas u Moskvi razgovara sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom o najnovijoj situaciji o Siriji o čemu SAD i Rusija nemaju iste stavove.

Lavrov je izjavio na sastanku kako je važno da se ne dozvoli ponavljanje američkih vazdušnih udara u Siriji, i poručio da su prošlonedeljni vazdušni udari SAD na vazdušnu bazu u Siriji bili nezakoniti, prenosi Reuters.

On je dodao i da očekuje iskren razgovor sa Tillersonom o formiranju antiterorističe koalicije.

Tilerson doputovao je sinoć u prvu posjetu Moskvi u svojstvu američkog državnog sekretara kako bi ubijedio Rusiju da uskrati podršku sirijskim vlastima predsjednika Bašara al Asada.

Tillersonova posjeta je trebalo da postavi "temelje" za bolje odnose dvije svjetske sile, kao što je to američki predsjednik Donald Trump obećao tokom predizborne kampanje.

Međutim, situacija u Siriji je unijela preokret u ta zalaganja, ocijenila je AFP podsjećajući na napad u Siriji za koji se sumnja da je proveden hemijskim oružjem, za koji Zapad i SAD optužuju Asada.

Odnosi SAD i Rusije značajno su se pogoršali za vrijeme prethodne američke administracije Baracka Obame poslije ruskog pripajanja poluostrva Krim 2014.

Tillerson dobro poznaje Rusiju koju je često posjećivao posljednjih 20 godina u okviru funkcije u svojoj kompaniji ExxonMobil i već se u tom svojstvu sastajao s Putinom.

XS
SM
MD
LG