Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti UN glasuje o nacrtu rezolucije o Siriji


Djeca u bolnici nakon napada nervnim plinom, Sirija
Djeca u bolnici nakon napada nervnim plinom, Sirija

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) trebalo bi danas glasovati o nacrtu rezolucije u kojoj se zahtijeva suradnja sirijskih vlasti u istrazi o napadu za koji se sumnja da je proveden kemijskim oružjem, saopćili su američki diplomatski izvori.

Britanski ambasador pri UN-u izjavio je sinoć da su Velika Britanija, Francuska i SAD predstavile Vijeću sigurnosti UN-a novi nacrt rezolucije u kojoj se traži istraga o kemijskom napadu u Siriji pripisanom vlastima predsjednika Bašara al Asada.

U novom nacrtu se zahtijeva "potpuna suradnja u istrazi" o napadu koji se dogodio prošlog tjedna na sjeverozapadu Siriju i u kojem je poginulo 87 ljudi.

Vijeće sigurnosti UN-a razmotrio je prošlog tjedna tri nacrta rezolucije o napadu u Siriji ali nijedan nije stavljen na glasovanje.

Raniji tekst rezolucije koje su predložile SAD, Velika Britanija i Francuska, naišao je na protivljenje Rusije koja je tada navela da tekst unaprijed određuje krivca.

Zapadne zemlje optužile su Asada za napad za koji se sumnja da je proveden kemijskim oružjem, dok sirijske vlasti tvrde da su gađale pobunjeničko skladište u kojem su bile toksične kemikalije.

Tursko Ministarstvo zdravstva saopćilo je da su analize potvrdile da je jak nervni plin sarin korišten u napadu u Siriji.

Izvor: Beta, AFP
XS
SM
MD
LG