Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Daut Haradinaj: Izjava o etničkom čišćenju pogrešno interpretirana


Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja, kazao je da je njegova izjava koja se odnosi na reakcije ukoliko se Ramuš izruči u Srbiji, bila pogrešno shvaćena.

Kako su prenijeli mediji, Daut Haradinaj je privatnoj TV Dukagjini rekao da ukoliko se njegov brat izruči Srbiji, 'neka se onda spreme za ozbiljne teme. Ako žele etničko Kosovo bez Srba, onda neka se zezaju sa Ramušom'.

Daut Haradinaj je u utorak na sjednici Skupštine kazao da je njegova izjava interpretirana onako kako je nekome odgovaralo.

"Poručujem onima koji su interpretirali jednu moju izjavu da nikada nisam rekao da će biti etničkog čišćenja", naveo je on.

Na izjavu Haradinaja reagovale su i strane diplomate.

Američki ambasador je na Twiteru napisao da je to rizičan jezik kome nema mjesta u Evropi.

I Kancelarija EU na Kosovu je osudila takvu izjavu navodeći da takav jezik rizikuje dijalog i pomirenje.

Protiv je reagovao i predsjednik Kosova Hašim Tači.

Francuski sud je 6. aprila odložio donošenje odluke u slučaju Ramuša Haradinaja za 27. april, nakon dvoiposatnog ročišta.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj potjernici Srbije, zbog ratnih zločina.

Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

Ovo je četvrto ročište od kako je zaustavljen u Francuskoj 4. januara.

Haradinaja je 2012. godine Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji oslobodio svih optužbi za ratne zločine.

Bilo je to ponovljeno suđenje, nakon što je isti sud 2008. godine donio oslobađajuću presudu po optužbama u vezi kršenja ratnih zakona.

Haradinaj je podnio ostavku na mjesto premijera 2005. i samovoljno se tada predao Hagu, pošto ga je tužilaštvo optužilo za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG