Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sjeverna Koreja nazvala bezumnim slanje američkog nosača aviona


Nosač aviona Carl Vinson

Sjeverna Koreja najavila je oštre kontramjere na svaki vojni potez koji bi mogao uslijediti nakon odluke američke ratne mornarice da pošalje nosač aviona USS Carl Vinson i njegovu flotu u vode kod Korejskog poluostrva.

Saopštenje iz Pjongjanga izdato je u vrijeme kada su već podignute tenzije na Korejskom poluostrvu zbog američko-južnokorejskih vježbi koje su u toku i nedavnih sjevernokorejskih proba balističkih raketa.

Pjongjang smatra da su godišnje američko-južnokorejske vojne vježbe generalna proba za invaziju, dok sjevernokorejsko lansiranje raketa dugog dometa predstavlja kršenje rezolucija UN-a.

Portparol sjevernokorejskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je "bezumno" američko raspoređivanje vojnih brodova da bi zauzeli Sjevernu Koreju dostiglo zabrinjavajuću fazu, prenijela je danas zvanična sjevernokorejska agencija KCNA.

"Mi ćemo smatrati SAD u potpunosti odgovornim za katastrofalne posljedice koje takve sramotne akcije mogu da proizvedu", rekao je on.

Washington je tokom vikenda najavio da će nosač aviona USS Carl Vinson i njegova flota krenuti ka Korejskom poluostrvu, uz prethodno stajanje u Australiji.

Izvor: Beta, AP
XS
SM
MD
LG