Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bijela kuća: Otvoreni za nove udare u Siriji


Portparol Bijele kuće Sean Spicier

Portparol Bijele kuće Sean Spicer izjavio je na press brifingu u ponedjeljak da je američki predsjednik Donald Trump otvoren za odobravanje novih vazdušnih udara na Siriju ako se nastavi upotreba hemijskog oružja u sukobu u toj zemlji.

"Slika ljudi koji su ugušeni plinom i zbrisani barel bombama osigurava da ukoliko se tako nešto opet ponovi mi držimo otvorenu mogućnost za buduću akciju" saopštio je Spicier na press brifingu u ponedjeljak.

Ranije su danas Rusija i Iran ponovo upozorile SAD protiv novinih vazdušnih udara jer bi to prema riječima iranskog predsjednika Hasan Rohanija bilo "veoma opasano za region".

U međuvremenu na summitu G7 najrazvijenijih zemlja, na kojem učestvuje i američki državni sekretar SAD Rex Tillerson, u italijanskom gradu Luka u Toskani, prema riječima šefa britanske diplomatije Borisa Johnsona, razmatra se uvođenje novih sankcija vojnim zvaničnicima Sirije i Rusije.

U Vašingtonu je pak ministar odbrane SAD Jim Mattis saopštio da je u američkim udarima 7. aprila, na vojnu bazu u Siriji, koja je korištena za hemsijski napad na Idlib, uništeno 20 posto sirijske avijacije, kao i gorivo i municija te dio protivvazdušne odbrane.

"Sirijska Vlada je izgubila sposobnost da puni i naoružava avione u bazi Šajrat i na ovaj tački korištenje piste je od malog vojnog značaja" rekao je James Mattis dodajući:

"Sirijska vlada bi bila vrlo loše savjetovana ukoliko bi joj predložili da ponovo iskoristi hemijsko oružje" poručio je američki ministar odbrane.

XS
SM
MD
LG