Dostupni linkovi

Gorsuch položio zakletvu kao sudija Vrhovnog suda SAD


Novi sudija Vrhovnog suda SAD Neil Gorsuch, položio je u ponedjeljak zakletvu u Bijeloj kući
Novi sudija Vrhovnog suda SAD Neil Gorsuch, položio je u ponedjeljak zakletvu u Bijeloj kući

Neil Gorsuch je u ponedjeljak položio zakletvu kao sudija Vrhovnog suda SAD, nakon što je u petak njegovu nominaciju prostom većinom potvrdio, koristeći takozvanu "nuklearnu opciju" Senat koji kontolišu republikanci.

Gorsuch (49) je položio sudisku zakletvu na ceremoniji u Bijeloj kući u bašti ruža i nadgledao ju je uz druge sudije Vrgovnog suda predsjednik SAD Donald Trump.

Kako se očekuje Gorsuchovim izborom Vrhovnu sud je obnovio konzervativnu većnu 5-4, popunjavjući tako mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon smrti sudije Antonina Scalie u februaru 2016.

Ranije danas Gorsuch je položio zakletvu i u administrativnom uredu glavnog sudijhe John Robertsa, na privatnoj ceremoniji kojoj su prisustvovale i druge sudije.

Gorsucheva nominacija i potom potvrda u Senatu izazvala je kontroverze jer je prethodno devet mjeseci to zakonodavno tijelo SAD, koje kontrolišu republikanci, odbijalo da potvrdi kandidata kojeg je predložio Barack Obama, Merricka Garlanda, devet mjeseci, tvdeći da tu prazninu treba da popuni novi predsjednik SAD.

XS
SM
MD
LG