Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Johnson: G7 će razmotriti nove sankcije pojedinicima iz Sirije i Rusije


Američki sekretar Rex Tillerson i britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson na bilateralnom sastanku tokom G7 u Italiji, 10. aprila 2017

Britanija će razmatrati mogućnost daljih sankcija protiv visokih zvaničnika Sirije i Rusije na sastanku G7 ministara vanjskih poslova u Italiji, objavio je britanski šef diplomatije Boris Johnson u ponedjeljak.

"Mi ćemo zarmotriti mogućnost daljih sankcija, sasvim sigurno za neke vojne zvaničnike u Siriji i takođe neke od ruskih vojnih figura koji su bili umijšeni u koordiniranje sirijskih vojnih akcija" rekao e Johnson u televizijskom insertu koje je objavila britanska TV mreža SkyNews.

Američki državni sekretar Rex Tillerson u Italiji je sa ostalim zvaničnicima EU na sastanak ministara G7 – grupe industrijski najrazvijenih zemalja svijeta.

Na posebnoj sjednici na kojoj će se raspravljati o Siriji, pridružit će im se predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Saudijske Arabije, Jordana i Katara.

Britanski ministar je rekao da Rusija ima izbor da nastavi da podržava "toksičnu" Vladu Bašara al-Asada ili da "radi sa ostatkom svijeta na pronalaženju rješenja za Siriju, političkog rješenja", naglasio je Johnson.

XS
SM
MD
LG