Dostupni linkovi

Nakon tri mjeseca zakazana sjednica Predsjedništva BiH


Članovi predjedništava BiH, Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, na sjednici u Sarajevu 25. januara 2017.
Članovi predjedništava BiH, Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, na sjednici u Sarajevu 25. januara 2017.

Nakon skoro tri mjeseca neodržavanja sjednica zakazana je 34. redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Sjednica će biti održana u utorak u zgradi Predsjedništva BiH od 12:00 sati, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Na podužem dnevnom redu, među ostalim se nalazi i Prijedlog odluke o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti turizma, Prijedlog odluke o davanju odobrenja za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

Razmatraće se Izvještaj delegacije za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske i Prihvatanje sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum o zajmu (Projekt podrške zapošljavanju) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Članovi Predsjedništva BiH trebali bi se izjasniti i o Godišnjem izvještaju Centralne banke BiH za 2016. godinu, Izvještaju o radu Ministarstva odbrane BiH za 2016. godinu, Prijedlogu odluke o angažiranju Oružanih snaga BiH u aktivnostima pružanja vojne pomoći civilnim organima, Prijedlogu odluke o imenovanju šefa dijela kontingenta Oružanih snaga BiH u operaciji "Odlučna podrška" u Islamskoj Republici Afganistan i Prijedlogu odluke o produžetku mandata grupi oficira Oružanih snaga BiH u operaciji "Odlučna podrška" u Islamskoj Republici Afganistan i dr.

Predsjedništvo BiH je od početka godine održalo tek dvije sjednice, i to jednu redovnu 25. januara i jednu vanrednu 6. januara.

Na poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića 23. februara zakazana je i vanredna sjednica na kojoj je bilo govora o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Sjednica je prekinuta jer član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović nije bio za to da se izjasni da li će BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude, nakon čega je napustio sjednicu, a ubrzo nakon njega sjednicu je napustio i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

XS
SM
MD
LG