Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Švedskoj minut ćutanja za žrtve napada u Stokholmu


Minut ćutnje za žrtve napada u Stokholmu 10. aprila 2017

U ponedjeljak je u Švedskoj održan minut ćutanja u znak poštovanja žrtvama napada u Stokholmu u petak, kada je čovjek iz Uzbekistana ukradenim kamionom u glavnoj gradskoj pješačkoj zoni udarao u ljude a potom se zabio u obližnju prodavnicu.

Četri osobe su smrtno stradale 15 je povrijeđeno.

Okupljeni, među njima i članovi kraljevske porodice u podne o lokalnom vremenu su odali poštu žrtvama. Mnogi od njih su se zahvaljivali i grlili policajce koji su obezbjeđivali red na okupljanju. Neki od prisustnih su dijelili i cvijeće u znak zahvalnosti policiji ne brz i efikasan odgovor na napad.

Na zvaničnoj ceremoniji održanoj u Gradskom holu Stokholma, bili su prisutni, premijer Stefan Lofven, kralj Karl Gustav XVI sa gotovo cijelom kraljevskom porodicom, te gradonačelnica Karin Wanngard.

"Nikada nećemo popustiti pred nasiljem. Nikada nećemo dozvoliti da teror prevlada" rekla je Wanngard.

"Stokholm će i dalje ostati otvoren i tolerantan grad" poručila je gradonačelnica.

Motiv napadača i dalje ostaje nepoznat.Niko se nije oglasio i preuzeo odgvornost za napad, koji podsjeća na ranije slične indidente u Nici i Berlinu 2016-te, i Londonu ove godine, gdje su kamioni i automobili korišteni kao sredstvo za izvođenje napada.

Za sve prethodne napade odgovornost je preuzela takozvana "Islamska država".

Osumnjičeni napadač u Stokholmu uhapšen je samo par sati nakon smrtonosnog incidenta i formalno će ostati u pritvoru do podneva 11. aprila, najmanje.

XS
SM
MD
LG