Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rohani: Nastavak vojne akcije u Siriji bio bi "veoma opasan za region"


Iranski predsjednik Hasan Rohani

Iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je da bi nastavak vojne akcije SAD protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada bio "veoma opasan" za region.

Rohani je to rekao na press konferenciji u ponedjeljak u Teheranu koju je direktno prenosila televizija.

Rohani je reagovao na to što su SAD 7. aprila ispalile 59 raketa Tomahavk na avio vojnu bazu Asadovih snaga kao odgovor na, kako tvrdi Zapad hemijski napad na sirijskih snaga na Kan Šejkun, u provinciji Idlib, u ponedjeljak 3. aprila, kada je ubijeno više od 80 osoba, među niima i 20 djece.

Američka amabasorica u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley rekla je istog dana da su "SAD spremene da učine više ali da se nadaju da neće morati"

Rohani, čija zemlja uz Rusiju predstavlja glavnog saveznika Bašara al-Asada u šestogodišnjem ratu, ponovio je da osuđuje američki vazdušnu udar te je pozvao na međunarodnu istragu ovog smrtonosnog incidenta.

"Određeni hemijski plin se proširio po Kan Šejkunu, jedan broj ljudi je ubijen.Odakle je to došlo? Šta je to bilo?Kako se dogodilo?" upitao je iranski predsjednik.

Rusija i Asadove snage tvrde da su vladini vazdušni udari pogodili skladište hemijskog oružja koje kontrolišu pobunjenici, ocjena za koju su američki zvaničnici rekli da je nevjerovatna.

XS
SM
MD
LG