Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Senator Mekejn u Beogradu sa Vučićem


Američki senator Džon Mekejn i premijer Srbije Aleksandar Vučić u Vili Mir u Beogradu, 10. aprila 2017.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa američkim senatorom Džonom Mekejnom razgovarao o očuvanju i održanju mira i stabilnost u regionu, bilateralnim odnosima i važnim pitanjima u svetu.

Vučić je upoznao Mekejna o pitanjima, kako je rekao, ne uvek jednostavne, kompleksne situacije u regionu, kao i o hitnoj inicijativi za dijalog sa Kosovom.

Prema Vučićevim rečima, razgovarali su i o evropskom putu Srbije i podršci SAD na tom putu.

Posle razgovora sa američkim senatorom Vučić je rekao da je ponovio stav da Srbija ne želi da pripada nijednom vojnom savezu.

Dodao je da je bilo reči i o situaciji u BiH, o potrebi većeg prisustva američkog političkog establišmenta i kompanija u Srbiji, kao i o učešću Srbije u mirovnim operacijama u svetu.

Američki senator Džon Mekejn kaže da je podrška SAD Evropi, koja je celovita i mirna, "čelično snažna" i da se nada saradnji sa Srbijom u ubrzanju njenog napredovanja ka evroatlantskoj zajednici.

Mekejn se zalaže za saradnju koja će omogućiti uključenje Srbije u evropsku zajednicu koja je "sila pomirenja" u regionu.

Mekejn je dodao da veruje da su svi koji su deo građanskog sektora saveznici na evropskom putu Srbije i da i njihovi glasovi treba da se čuju.

Mekejn je ocenio da je dijalog Beograda i Prištine doveo do napretka i naglasio da je za taj dijalog potrebno hrabro liderstvo što će, kako je dodao, ponoviti prilikom posete Prištini tokom sedmice.

Mekejn je izrazio zabrinutost zbog ruskog ponašanja i pokušaja da se sruši vlada u državi koja je sused Srbije kao i u vezi sa Sirijom.

Senator Mekejn se nalazi na balkanskoj turneji.

XS
SM
MD
LG