Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Darmanović: Referendum u Holandiji o NATO moguć samo u teoriji


Srđan Darmanović

Crna Gora bi mogla da učestvuje na samitu NATO-a u maju kao punopravna članica, a da formalno bude primljena nakon toga, izjavio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Komentarišući tvrdnje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da bi Crna Gora mogla postati članica u junu, Darmanović je kazao da odluka o ratifikaciji mora da prođe ustavne rokove u Holandiji.

"Onog momenta kada gornji dio španskog parlamenta potvrdi ratifikaciju našeg protokola o pristupanju NATO, to će biti poslednje glasanje u zemljama članicama", kazao je Darmanović dnevniku Vijesti.

On je rekao da preostaje ustavni rok od dva mjeseca u Holandiji, u kome teoretski može doći do referenduma o međunarodnom ugovoru.

"S obziroma na to da u tom roku postoje dvije moguće faze, u ovom momentu se ne može tačno predvidjeti dinamika završetka čitavog procesa u toj zemlji", kazao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, ukoliko ne bude referenduma, što je vjerovatno pretpostaviti, ne može se sa sigurnošću znati kada će Holandija moći da preda instrumente ratifikacije u Stejt department u Vašingtonu i da li će to biti prije samita ili kasnije.

"Kako se radi o tehničkom detalju, postoji realna mogućnost da NATO konstatuje da je Crna Gora de facto stekla status članice i da ona na samitu zauzme svoje mjesto za stolom, ne kao posmatrač nego kao punopravna članica. Formalna i svečana seremonija izvršila bi se nekoliko dana kasnije”, rekao je Darmanović.

XS
SM
MD
LG