Dostupni linkovi

Slovenski mediji: Kolone na granici i narednih mjeseci


Granični prijelazi, Hrvatska
Granični prijelazi, Hrvatska

Striktnije kontrole na graničnim prijelazima Slovenije i Hrvatske treba očekivati i idućih mjeseci, prenose u ponedjeljak slovenski mediji, bez obzira na najavu slovenskog premijera Mire Cerara o zajedničkoj akciji s Hrvatskom prema Europskoj komisiji da se provedba izmijenjene uredbe o schengenskoj granici ublaži i prilagodi životu, prenosi Fena.

Razlog tome su, navodi se u nekim analizama, povećana opasnost terorističkih napada, kao i skori izbori u ključnim državama EU koje su do sada bile izložene terorističkim napadima.

Slovenska tiskovna agencija STA u ponedjeljak citira njemačkog protuterorističkog eksperta Petera Neumanna, koji je u razgovoru za televiziju ZDF kazao da se Europa mora pripremiti na više terorističkih napada jer će, kako je dodao, Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) sve više pokušavati aktivirati svoje pristaše u zapadnoj Europi.

Iako su vlasti na tu mogućnost dobro pripremljene, u borbi protiv terorizma može se uvijek učiniti i više, ne samo povećanjem postojećih kapaciteta nego i dodatnom preventivom, koja mora biti "konkretna, integrirana i sustavna", prenosi STA, koja podsjeća na učestalost terorističkih prijetnji zadnjih tjedana u Europi i Rusiji.

Sustavno skeniranje dokumenata državljana EU-a na slovensko-hrvatskoj granici, koja je ujedno i vanjska granica Schengena, iako se Hrvatska ubrzano priprema na ulazak u taj prostor, u prva je dva dana primjene promijenjenih propisa izazvala kaotičnu situaciju na graničnim prijelazima i višesatna čekanja.

Iako slovenski mediji u ponedjeljak ističu da je primjena novih pravila zapravo tako "pala" nakon samo dva dana, a ublažavanje mjera najavio i premijer Cerar, mediji sugeriraju da će se povremene stroge kontrole nastaviti izvoditi sve dok Hrvatska ne postane članicom Schengena.

XS
SM
MD
LG