Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komisija: Suđenje za ubistvo Ćuruvije treba da bude efikasnije


Slavko Ćuruvija, 1998.

Komisija za istraživanje ubistava novinara danas je, povodom 18 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, saopštila da pruža snažnu podršku pravosudnim organima koji privode sudskoj pravdi nalogodavce i izvršioce ubistva novinara, urednika i vlasnika "Evropljanina" i "Dnevnog telegrafa".

U saopštenju se navodi da Komisija zahteva dodatni napor da suđenje ubicama Slavka Ćuruvije teče efikasnije i da tehnička ograničenja ne mogu biti prihvatljiv izgovor za sporost procesa, tim pre što je pravda za Ćuruviju duže od decenije bila nedostižna.

"Podsećamo da se ubica Slavka Ćuruvije, Miroslav Kurak, još uvek nalazi na slobodi. Državni organi u čijoj je nadležnosti njegovo privođenje pravdi moraju da znaju da njihov posao nije završen raspisivanjem poternice za njim", navela je Komisija čiji je predsednik Veran Matić.

Prema Komisiji, javnost ima pravo da zna čeka li država Srbija da se on pojavi na nekoj od evropskih granica, ili ima konkretan plan da otkrije gde se skriva i da ga privede.

Komisija je dodala da svakodnevno radi i na drugim slučajevima ubistava novinara za čije je rešavanje nadležna.

"Uprkos protoku vremena i neadekvatnom postupanju sa dokazima u prethodnom periodu, nadamo se skorom sudskom epilogu bar još jednog slučaja ubistva novinara", piše se u saopštenju.

Ćuruvija je ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine ispred zgrade u kojoj je živeo i gde je bila marketing služba "Dnevnog telegrafa". Suđenje za njegovo ubistvo počelo je 1. juna 2015. godine.

Za ubistvo su optuženi načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak. Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu.

(Video/RSE, 2016.)

Slučaj "Ćuruvija": Godišnjica nerasvetljenog ubistva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

XS
SM
MD
LG