Dostupni linkovi

Zvanično počinje predizborna kampanja u Francuskoj


S leva nadesno: Fransoa Fijon, Emanuel Makron, Žan-Lik Melanšon, Marin Le Pen i Benoa Amon
S leva nadesno: Fransoa Fijon, Emanuel Makron, Žan-Lik Melanšon, Marin Le Pen i Benoa Amon

U Francuskoj danas zvanično počinje predizborna kampanja za prvi krug predsedničkih izbora i završava se 21. aprila u ponoć kada počinje izborna tišina, preneo je danas pariski list Ekspres na svom sajtu.

Viši savet za nadgledanje medija od danas će kontrolisati komentare, kao i usmene i pisane izjave svih 11 kandidata u prvom krugu koji moraju da imaju jednak tretman u medijima.

Svaki kandidat ima pravo na 43 minuta emitovanja predizbornih video-klipova od 10. do 21. aprila, odnosno po deset klipova od minut i 30 sekundi i osam klipova od 3,30 minuta.

Plakati s kandidatima od danas će moći da se lepe jedino na mestima koje su odredile lokalne vlasti.

Plakati moraju da budu jednako raspoređeni po celoj zemlji. Mogu da budu crno-beli ili u bojama francuske zastave - plavoj, beloj i crvenoj boji.

Od početka izborne tišine 21. aprila u ponoć do zatvaranja birališta 23. aprila, ne sme da bude emitovan nijedan rezultat anketa niti privremeni rezultat izbora.

Kazna za prekršaj te zabrane iznosi 75.000 evra, utrđeno je zakonom o izborima iz 2016. godine.

Za prvi krug predsedničkih izbora prijavilo se 11 kandidata - Fransoa Fijon (desnica), Benoa Amon (levica), Emanuel Makron (centrista), Nikola Dipon-Enjan (suverenista), Žan-Lik Melanšon (radikalna levica), Natali Arto (Radnička partija), Marin Le Pen (ekstremna desnica), Fransoa Aselino (evroskeptik), Žak Šeminad, politički veteran koji ne pripada nijednoj stranci, centrista Žan Lasal i radikalni levičar Filip Putu.

Ankete za sada pokazuju da bi u prvom krugu najviše glasova mogli da dobiju Makron i Marin Le Pen.

XS
SM
MD
LG