Dostupni linkovi

U Madridu danas samit zemalja juga EU


Zastava EU
Zastava EU

U Madridu će danas biti samit zemalja južnog dela Evropske unije (EU) koje će, kako se očekuje, nekoliko dana pošto je Velika Britanija pokrenula svoje istupanje iz EU, podvući da žele suprotno - produbljavanje Unije.

Na samitu se očekuju šefovi država ili vlada sedam zemalja - Portugalije, Španije, Francuske, Italije, Malte, Grčke i Kipra. To će biti treći samit južnog dela EU od septembra 2016. godine.

"Samit će biti prilika da se uputi poruka jedinstva i posvećenosti projektu evropske integracije u presudnom trenutku u istoriji EU", naveli su španski domaćini skupa.

"Evropa treba da nastavi da se bavi pitanjima koje se odnose na sve građane i da pojača projekat integracije", dodaje se u saopštenju i navodi da će teme sastanka biti doseljavanje, ekonomska, socijalna i odbrambena politika EU.

Evropski savet - samit EU, zaseda u Briselu 29. aprila, kada treba da se donese odluka o smernicama pregovora EU s Velikom Britanijom.

Na sastanku će biti predsednici Francuske i Kipra, Fransoa Oland i Nikos Anastasijadis, premijeri Italije Paolo Đetiloni, Grčke Aleksis Cipras, Portugalije Antonio Kosta, Malte Džozef Muskat i Španije Mario Rahoj.

Izvor: Beta, AFP
XS
SM
MD
LG