Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jankovićev tim najavio krivične prijave zbog izbornih neregularnosti


Vesna Rakić Vodinelić

Izborni štab Saše Jankovića najavio je krivičnu prijavu protiv NN lica i svih članova biračkih odbora na više biračkih mesta na kojima su utvrdili neregularnosti na predsedničkim izborima, javlja N1.

Vesna Rakić Vodinelić, članica RIK-a ispred kandidata Saše Jankovića, rekla je na konferenciji za novinare da izražava sumnju u današnje brojanje glasova u RIK-u pred TV kamerama, i veruje, i ako kaže da to ne može i da dokaže, da su glasovi koji su danas izbrojani nalazili u kutiji u kojoj su bili neupotrebljeni listići, a koje njihovi kontrolori nisu brojali u petak uveče, kada je vršen uvid u izborni materijal sa dva biračka mesta u Novom Pazaru.

"Izražavam ozbiljnu sumnju da je broj glasova koji su prebrojani danas mogao biti na neki način modifikovan", kazala je Vesna Rakić Vodinelić.

Ona ostaje pri tvrdnjama koje je ranio izneo Jankovićev tim, da su uvidom u birački materijal, na jednom biračkom mestu u Novom Pazaru pronašli 543 glasa više za Aleksandra Vučića, a na drugom 250 glasova više.

Ona je najavila i da će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica i članova biračkog odbora na ta dva biračka mesta u Novom Pazaru, kao i na još nekoliko biračkih mesta.

Rakić Vodinelić je navela i da je Jankovićev štab tražio uvid u materijal sa 50 biračkih mesta, ali da su dobili materijal sa 25 mesta.

Podsetimo, Republička izborna komisija konstatovala je na sednici u nedelju da nisu tačne tvrdnje izbornog štaba Saše Jankovića da je na biračkim mestima 27 i 85 u Novom Pazaru kandidatu vladajuće koalicije Aleksandru Vučiću pripisano gotovo 800 glasova i dodao da je utvrđeno da je on imao samo četiri glasa više u izbornom materijalu nego što je bilo listića sa zaokruženim njegovim imenom.

Ponovno brojanje glasova usledilo je nakon što su predstavnici izbornog štaba Saše Jankovića naveli da je na ta dva biračka mesta ukradeno oko 800 glasova i da se može pretpostaviti po analogiji da je na teritoriji cele Srbije Vučić sebi pripisao 319.000 glasova više nego što je dobio.

XS
SM
MD
LG