Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Somalija: Napad na novog šefa vojske, petoro poginulih


Ilustracija

Četiri civila i jedan vojnik poginuli su u nedelju u Mogadišu u eksploziji automobila-bombe čija meta je bio novi somalski šef vojske, preneo je novinar agencije Frans pres.

Odgovornost za napad je preuzela radikalna islamistička grupa Al Šebab koja je navela da je šef vojske general Mohamad Džama Irfid, koga je u četvrtak na to mesto imenovao somalski predsednik, izbegao napad, što je za Frans pres potvrdio i jedan bezbednosni izbor.

Napad se dogodio blizu somalskog ministarstva odbrane i snimatelj agencije Frans pres je video pet leševa, četiri civila i jednog vojnika.

Grupa Al Šebab je preuzela odgovornost za napad u saopštenju prenetom preko njihovog radija Andalus.

"Borac mudžahedin je uleteo svojim vozilom punim eksploziva na konvoj i prema prvim informacijama šef vojske je za malo izmakao tom napadu", navodi se u saopštenju.

Jedan somalski bezbednosni zvaničnik je potvrdio za Frans pres da se dogodila jaka eksplozija, koju je verovatno izazvao automobil-bomba, i naveo da je meta bio konvoj koji je pratio šefa vojske. On je rekao da su Mohamad Džama Irfid i drugi visoki vojni zvaničnici izbegli napad.

Za sada nema zvaničnog bilansa nastradalih u napadu, međutim više očevidaca s kojima su razgovarali novinari agencije Frans pres su takođe rekli da su videli da je bilo žrtava.

Somalski predsednik Mohamed Abdulahi Mohamed proglasio je prošlog četvrtka zemlju ratnom zonom, smenio šefove vojske i obaveštajne službe i naredio vojsci da se pripremi za ofanzivu protiv ekstremista iz grupe al-Šabab.

XS
SM
MD
LG